Skönt trendbrott i klassikermötet

Efter tre matcher utan seger ställdes vi mot seriens formstarkaste lag Örgryte, men lyckades bryta trenden och vinna efter ett fint mål av Lukas Bergquist. Trots flera chanser att säkra matchen utmanade gästerna och Robin Wallinder stod för ett par svettiga räddningar som säkrade trean.

Byten:
67' Mörfelt (Ljung), Ljung (Petrovic)
86' Hedlund (Hoel Andersen)
90+4 Söderberg (Bergmark Wiberg)

Mer statistik på förbundets matchsida och fotbollplay. Se matchen i efterhand på Max/Discovery+

FOYSTON OM MATCHEN:

"Jag vill tacka supportrarna, det stöd vi fick idag var verkligen lite extra. Sedan var det viktigt att vi fick målet före paus, det syntes på killarna när de kom ut i halvtid, vi vet hur starka vi är när vi gör första målet.

Vi tappade vår svit mot Brage och idag var vi inställda på att börja en ny och vi gjorde det som en hårt kämpande grupp. Vi kan förbättra oss som grupp men idag stred killarna verkligen individuellt för att ge publiken de här tre poängen. De visste hur viktigt det var att komma tillbaka på vinnarspåret och att skicka hem supportrarna med ett leende på ansiktet.

Vi mötte ett starkt Örgryte idag, men vi var väl förberedda på vad de vill göra. Vi hade hyfsad kontroll på de snabba omställningar som de varit så bra på, särskilt senast mot Örebro. Det tycker jag vi löste bra.

Matchen var lite sådär spelmässigt, åtminstone från vår sida. Vi ville gå mer rakt på mål idag, med Martin och Bergmark Wibergs fart, och ville ge Petrovic mer utrymme. Vi hamnade i ett 4-2-4 stundtals och där tappade vi i den bollkontroll vi ska styra spelet med.

Matchen avgjordes mycket på omställningar och vi har en där vi ska ha straff och kunna stänga matchen men vi på något obegripligt sätt inte får den. Istället får vi en spelare varnad och avstängd nästa match.

(Om de nya spelarna) Petrovic visste vi inte hur länge han skulle klara idag, men lät honom köra på för att se. Vi måste vänja oss vid hur de fungerar. Martin är en link-up player, en targettyp som Aliev men med farten som en extra dimension. Men att ta in dem tycker jag lyfte resten av laget. Särskilt en spelare som Manne (Kusu) gjorde en enastående insats idag och visar både sin nivå men också att han har hjärta för den här klubben.

Vi hade inte den kontroll vi normalt vill ha över matchen men varenda spelare kämpade stenhårt för det idag och det tycker jag är en bra presentation för de nya spelarna om hur mycket vi vill."

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

FÖRSTA HALVLEK

Örgryte har visat sig formstarka och gick ut med ett nytt självförtroende på Vismans fina gräs denna lördagseftermiddag. Med mer råg i ryggen vågade man sig också på ett mer offensivt spel än i de senaste matcherna och skapade matchens första hörna i fjärde minuten, som nye norrmannen Martin Hoel Andersen resolut nickrensade vid första stolpen.

Två minuter senare hittade högeryttern Svensson fram med en bra boll på Christoffersson, som fått en rejäl nystart på sistone, men Robin Wallinder var ute och täckte av bra och avslutet oroade inte.

Därefter byggde Öster upp spelet bra och rullade runt utanför ÖIS straffområde i någon minut tills Petar Petrovic fick bollen på sin vänsterkant, gjorde sin försvarare och rullade in bollen framför mål. En försvarare kunde halvrensa och i andraläget fick Lukas Bergquist frispark mot sig för att han vann boll.

I tolfte minuten var det så nära ett extraläge när David Seger sköt från distans och målvakten inte kunde hålla bollen, varpå Andersen var nära att hinna dit på returen men målvakten hann precis före.

Efter böljande spel hände det mycket i 25e minuten. Först lyfte Petrovic in en boll som Örgryteförsvaret nickade tillbaka rakt på David Seger men mittfältaren blev så förvånad att han missade avslutet.

Därefter ställde ÖIS om och Christoffersson hade med sig en soperen Sana inne i mitten men slog passningen för fegt och en Manasse Kusu som idag såg ut att vara överallt snodde bollen.

Just som publiken hade börjat knoppa av mot kioskerna inför pausen fick vi så i 45e minuten se en riktig godbit. Ivan Kricak läste som alltid spelet bra och bröt ett Örgryteinlägg framför eget mål. Bergquist fick bollen inne i eget straffområde och avancerade tio meter innan han spelade upp på Adam Bergmark Wiberg. ABW, för dagen i 10a-rollen tog två snabba bolltouch innan han spelade upp på Hoel Andersen som nu hade 40 meter kvar till mål och två stressade försvarare mot sig.

Norrmannen tog med sig bollen några meter innan han såg en fri Bergquist till vänster och rullade en bra boll snett framåt som Lukas tog emot på straffområdeslinjen innan han placerade in den förbi målvakten i högra burgaveln.

ANDRA HALVLEK

Direkt efter paus såg sedan Österspelarna lite väl försiktiga ut, och tillät gästerna att styra väl mycket. I 49e minuten kunde detta blivit farligt när Dahlqvist fick bollen inne i Östers straffområde och fick iväg ett avslut som såg ut att styra på en försvarare, men dessbättre inte lurade Wallinder.

Efter ytterligare lite Örgrytepress, inklusive ett lite dråpligt läge där Wallinder tappade ett inlägg och sedan gav sig ut på en utflykt genom ÖIS anfall för att vinna tillbaka bollen, började Öster sedan samla sig. I 53e minuten kunde tvåan kommit när Seger hittade en bra boll ut på Petrovic som skaffade sig den där lilla luckan han behöver och klippte till stenhårt mot första stolpen men målvakten var med bra och kunde trycka ut avslutet till hörna.

Hörnan kunde blivit farlig när Hoel Andersen vann andrabollen och skickade in framför mål där Rodic klackskarvade men en förvarare kunde styra undan ut till ny hörna. Denna nickskarvades ut mot bortre delen av straffområdet där Petrovic fick bra träff och endast nån turlig studs gjorde att avslutet inte slank in i mål.

Timmen in i matchen jobbade sig så Öster metodiskt fram i planen innan bollen hamnade hos Bergmark Wiberg, som signalerade en löpväg ute på kanten åt Varmanen för att distrahera försvararna innan han klippte till själv hårt mot vänstra burgaveln men bollen styrde på Fayes fot och gick mer mitt i mål så målvakten hann dit och kunde styra undan.

Efter en period av ganska bra kontroll släppte Öster upp gästerna i banan igen och det kunde kostat på. I 62a minuten spelade sällskapet runt bollen utanför Östers straffområde utan att hitta några direkta avslutslägen, men en slarvig passning efter en brytning öppnade för akademi-fostrade Charlie Vindehall som fick fin träff från 20 meter och tvingade Wallinder att göra en riktigt snygg parad.

Östers eminente målvakt, som annars haft det ganska lugnt idag, fick sedan svettas igen när Mujanic (mest känd för sitt snygga 2-0 mot Värnamo i Östertröjan 2021) vann tillbaka bollen när Öster försökte ställa om efter en hörna, och avslutade från långt håll i båge mot bortre krysset men Wallinder styrde bollen via ribban ut.

När Kricak sedan rensade returen fint ut mot Bergmark Wiberg luktade det farlig omställning men ett pragmatiskt ÖIS-mittfält stoppade det på bekostnad av ett gult kort.

Tjugo minuter före full tid fick vi se Öster spela runt bra till vänster innan Seger hittade en jättefin boll fram på Bergquist som mycket väl kunde spätt på sin assiststatistik med det flacka inlägget mot Hoel Andersen på första stolpen men Dyrestam hann före och kunde styra ut bollen till hörna.

På hörnan boxade ÖIS-målvakten Gustafsson undan förstabollen, men när Öster spelat runt och Seger lyfte in den från vänsterkanten fick Mattis Adolfsson riktigt bra träff med sin nickskarv och målvakten kunde bara precis nå att plocka den.

I 77e minuten var det nära igen efter att Bergmark Wiberg satt fart på vänsterkanten, vänt bort sin försvarare och sedan klippt in ett inlägg mot Andersen som Dyrestam bara precis kunde nicka undan.

Sex minuter för full tid borde nog tvåan kommit och stängt matchen, när Mörfelt jobbade bra och vann en slarvig boll i Örgrytes backlinje innan han petade bollen vidare till Andersen som hade riktigt bra läge men inte fick till avslutet som stack rakt i famn på målvakten.

Två minuter senare kom ett ännu bättre läge när Mörfelt fick bollen från ABW och hade fri väg fram mot mål men han tänka lite för mycket och ville bjuda tillbaka istället för att avsluta själv, men passningen blev alldeles för brant för att Bergmark Wiberg skulle kunna nå den.

Mörfelt hade mycket spring i benen efter att ha inlett på bänken, och två minuter före full tid borde det gett utdelning. Högeryttern fick en fin boll från Ljung och lurade bort Faye som toksatsade. Örgryteförsvararen jagade dock ikapp och såg definitivt ut att sticka fram benet och fälla Mörfelt en bit in i straffområdet men domaren valde att korta Österspelaren istället.

De fyra stopptidsminuterna avlöpte sedan utan större problem, och hemmaspelarna fick avsluta med kullerbytta framför klacken i vad som förhoppningsvis blir början på en ny stark hemmasvit.