Cupseger efter ny sen vändning

Division 4-laget Götaholm stod för riktigt bra insats, samtidigt som vi hade svårt att komma upp i nivå och det var inte orättvist att Göteborgarna ledde i halvtid. Efter paus såg spelet mer ut som det borde med tanke på skillnaden i nivå, men det krävdes en kämpanick av Ivan Kricak för att kvitteringen skulle komma och den värsta pressen släppa. Matchen levde trots Alievs straffmål in i det sista och i sjätte stopptidsminuten var Camara nära att kvittera på en fin nick innan Aliev kunde spela fram Rodic till 1-3 strax därefter.

Byten:
46' Kricak (Adolfsson)
65' Seger (Bladh Pijaca), Bergmark Wiberg (Adjei), Rodic (Mörfelt), Hoel Andersen (Söderberg)

Mer statistik på förbundets matchsida. Se matchen i efterhand på Aftonbladet TV

FOYSTON OM MATCHEN:

"Skönt att vara vidare, det blev lite typiskt Svenska Cupen där motståndarna är extremt taggade och de drog bra nytta av det i första halvlek. Vi å andra sidan var alldeles för lugna och avslappnade. Vi hade pratat om hur vi skulle få in bollen i boxen men fick inte till det.

När de fick målet så kom det som en nödvändig boost för oss och vi vaknade till i halvtid.

Götaholm ska ha all cred, de gjorde det mesta rätt och spelade sitt livs match i många fall. De här matcherna är alltid svåra, du vet inte vad som väntar. Det kan komma ett drömmål eller en boll som trillar in, det viktigaste är att vi fick jobbet gjort och ger oss själva chansen i cupen nästa vår. Du ser en del andra lag som missar och det är svårt med de här matcherna mitt i veckan - hur hittar du balansen med att inte riskera något i serien.

Bytet vi gjorde i halvtid var planerat, vi ville ge dem (Mattis och Ivan) 45 minuter var. Annars startade vi med de spelare vi kände behövde få speltid - de är viktiga spelare men har inte fått spela så mycket (i Superettan) så vi tyckte det var viktigt att de fick speltid här."

FÖRSTA HALVLEK

Götaholm hade innan cupmatchen varit tydliga med hur stor matchen var för dem, och det rådde ingen tvekan om att detta även gällde spelarna. Inte ens halvminuten hade gått när Farah jobbade fram matchens första hörna, där göteborgarna drog mycket folk mot första stolpen och försökte en lång boll mot lagkapten Hussein på bortre, men Hannes Bladh Pijaca fanns på plats och kunde nicka undan bollen.

Den unge innermitten var sedan inblandad i Östers första bra läge i sjunde minuten när han skickade en fin boll från mittlinjen perfekt på Raymond Adjei, som tappade den svåra mottagningen lite men sedan hittade en riktigt fin boll fram på Albin Mörfelt som tagit löpningen in bakom backlinjen men fick sitt avslut täckt ut till hörna.

Matchen mellan två stabila försvar kom att handla mycket om omställningar och i elfte minuten var det nära för Öster. Alibek Aliev hade positionerat sig högt efter en hörna och höll sig precis på rätt sida mittlinjen när en lång boll kom, och höll sig före Götaholms-försvararen ända upp till straffområdet men ville lite för mycket och när han skulle vända bort försvararen i det väldigt snygga vitblå stället räckte inte fotfästet och anfallaren halkade till och tappade bollen.

I artonde minuten borde de rödblå kunnat göra mer på Alievs bra förarbete. Anfallaren jagade ikapp en lång boll och jobbade undan sin försvarare och spelade in en bra boll framför mål där Adjei blev lite försiktig och spelade vidare och Niklas Söderberg hade oflyt när han placerade bollen fint mot högra burgaveln men en försvarare fick ut foten och styrde undan avslutet.

Bara minuten senare sprangs Bladh Pijaca ner tufft metern utanför straffområdet och Öster fick frispark i fint läge. Med de ordinarie valen i det läget - Bergmark Wiberg, Bergquist eller Rodic - fortfarande på bänken slog Söderberg en bra frispark förbi muren mot högra burgaveln men Götaholms unge målvakt Angelo Tuesta Gonzalez stod för en av flera riktigt bra parader och returen studsade ut längs linjen utan att vi kunde utnyttja den.

I 37e minuten kom så ett läge som de flesta trodde skulle resultera i en spräckt målnolla när Mörfelt lyfte en fin boll in från högerkanten mot första stolpen där Söderberg klippte till direkt lågt men Tuesta Gonzalez på något sätt hann ner och dessutom kunde plocka bollen.

Nu var spelet fast centrerat på hemmalagets planhalva, och när de lyckades lyfta längre bollar upp mot Heremic på topp såg det oftast frustrerat ut över att behöva springa mot snabbe Mattis Adolfsson.

Fyra minuter före paus sprang Dorreh ihop med Adjei och fick frispark ute vid högra sidlinjen, och den skulle hemmalaget utnyttja maximalt. Farah lyfte bollen mot bortre stolpen där den nickades tillbaka - oklart av vem, möjligtvis Camara - mot första där det blivit helt öppet och lagkapten Hussein kunde trycka in ledningsmålet.

Precis som klockan tickade över till stopptid var det sedan ytterst nära en kvittering, när ett långt Österinkast från högerkanten nickskarvades av en hemmaspelare in framför mål och Adjei fick fram foten och petade bollen mot mål men Tuesta Gonzalez hann dit med foten och lyckades parera än en gång.

ANDRA HALVLEK

Efter paus började det lovande, redan i 48e minuten petade Ljung bollen inåt i banan till Söderberg som vände upp och fick bra tryck i avslutet men satte det väl rakt på Tuesta Gonzalez som kunde plocka bollen utan större bekymmer.

I 56e minuten var det nära igen när Theodor Johansson tog sig fram bra på sin vänsterkant och spelade in till Söderberg som avslutade men skottet täcktes av en liggande Camara och Österspelarnas rop om hands fick inget gehör.

Två minuter senare kom sedan ändå kvitteringen. Ett långt inkast av Thorisson från högerkanten nickades undan, men Öster höll kvar bollen och spelade fram på Adjei, som skickar ett flackt inlägg in framför mål där i halvtid inhoppade Ivan Kricak visade både fysik och kvalitet när han vräkte sig fram och nickade både bollen och hemmalagets unge målvakt in i mål.

Med 25 minuter kvar gjorde Öster ett kvadrupelbyte som var nära att ge utdelning snabbt. I 68e minuten rensades bollen efter ett Österinkast och Adam Bergmark Wiberg klippte till från 30 meter och satte bollen hårt mot högra burgaveln men den unge hemmamålvakten kunde precis styra ut avslutet till hörna.

Två minuter senare stod Tuesta Gonzalez sedan för sin enda tavla i matchen när han gav sig ut långt på en luftboll och blev helt bortspelad men försvaret täckte upp och Aliev lyckades inte få in bollen.

Målvakten visade dock åter sin nivå i 74e minuten när Aliev fick lurig träff på halvvolley och bollen såg ut att slinka under Tuesta Gonzalez som på något sätt fick ner vänsterarmen och styrde bollen bort från mål.

Spelet fortsatte se ungefär likadant ut, med bollen konstant runt hemmalagets straffområde men med ett smart försvarande lag uppstod få klara chanser. Ljung fick ett bra läge på en frampetning av Rodic 76e men en försvarare täckte avslutet ut till hörna, och på denna nickade Hedlund tätt över.

Sex minuter före full tid avlossade Bergmark Wiberg ett skott som fastnade på en försvarare, och när Aliev skulle klippa till bollen blev han nedtryckt av en försvarare och fick straff med sig. Denna placerade han - trots målvaktens imponerande dans-moves - in i vänstra burgaveln och gav Öster ledningen.

I 88e minuten kunde Öster också ha stängt matchen när Martin Hoel Andersen bröt genom i mitten och tog ett avslut som fastnade på en försvarare men sedan fick returen tillbaka på foten och lyfte det svåra avslutet tätt utanför högra stolpen.

I den fjärde av sju stopptidsminuter kastade sig sedan Camara vårdslöst - och onödigt då en lagkamrat var först på bollen - och kapade Aliev, som fick sin andra straff för kvällen. Aliev försökte med samma hörn som senast, men prickade denna gång insidan av stolpen och bollen studsade ut.

Missen kunde blivit kostsam tre minuter senare när Camara visade imponerande spänst och nådde högst på ett långt inkast men satte nickavslutet metern utanför vänstra stolpen, nästan parallellt med mållinjen. Den lite förvånande resulterande hörnan plockades av Lundahl Persson och istället kunde Öster avrunda matchen med ett sista mål.

En lång utspark nickskarvades av Hoel Andersen till Aliev, som spelade tillbaka, fick en snygg klackpass av Hoa och sedan serverade ett fint lågt inlägg till en helt fri Rodic som kunde placera in 1-3.