Långa hemmasviten bruten

En lovande första kvart räckte tyvärr inte, och när vi sedan tappade allt mer av initiativet kunde ett effektivt Brage ta över och ta en tyvärr rättvis seger, vår första förlust hemma på Visma Arena på nästan ett år.

Byten:
46' Kusu (Rodic)
68' Johansson (Bergquist)
77' Thorisson (Varmanen)

Mer statistik på förbundets matchsida och fotbollplay. Se matchen i efterhand på Max/Discovery+

TOBBE OM MATCHEN:

"Jag tycker att vi gör väldigt mycket bra saker i cirka 30 minuter, det känns som vi har ett väldigt bra grepp och håller koll på det vi vet om, framför allt Brages omställningar tycker jag vi löser på ett bra sätt.

Vi har bollinnehav energi och penetration som leder till ett par klara målchanser.

Nånstans efter de här 30 minuterna blir det någon sorts energitapp, det blir stillastående och vi har inte samma grepp som tidigare. Det innebär att vi tillåter Brage att ha mer boll och då gör de sitt mål och då märks det att vi inte är tuffa därute. Vi tittar ner i backen och vänder ryggen till istället för att sluta oss samman.

Vi kommer ut i andra halvlek och då är det en ganska jämn historia där vi tar fler och fler egna initiativ och när det fungerar som bäst är det bra men när vi inte riktigt är där allihop är det inte riktigt till vår fördel.

Jag tycker andra halvlek blir väldigt fladdrig. det skapas målchanser åt båda håll och tvåan kommer men vi jobbar i det sista."

FOYSTON OM MATCHEN:

"Första 20 tycker jag vi visar en bra respons mot de första 20 senast i Helsingborg. Vi hade matchen under kontroll och ett par riktigt bra chanser att göra mål. Av någon anledning tappade vi sedan den kontrollen, vi valde sämre passningar eller gav bort bollar och det vände matchens momentum. Från full kontroll lät vi istället Brage bli bekväma med boll där vi borde fortsatt styra spelet resten av halvleken.

Sedan gör vi ett enkelt misstag som bjuder dem på 0-1, och mål styr känslorna så vi lät det påverka vårt spel därefter.

(Jag är) Besviken att vi inte kunde behålla nivån, smartnessen och spelet generellt från inledningen och låta det ge utdelning. Jag är lite undrande till vad som hände med vårt spel därefter, varför vi ändrade på det."

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

FÖRSTA HALVLEK

Med undantag för ett anfall av Brage i första minuten som styrdes in i famnen på Robin Wallinder såg första tio minuterna av matchen mot Brage ut ungefär som förväntat, med stort övertag i bollinnehav för Öster som letade lägen men med en ovan tia hade man svårt att hitta dem.

Spelet såg ut att passa Brage bra och i nionde minuten jobbade gästerna fram matchens första chans när Öster slog bort bollen strax utanför gästernas straffområde och Camoes hittade en bra boll upp på Tot Wikström som såg ut att springa sig fri, men Tatu Varmanen tog en bra löpning och kastade sig i vägen för avslutet som bromsades och styrde på Wallinder.

I tolfte minuten såg vi så det snabba spel vi vill se från de rödblå när Adam Bergmark Wiberg skickade fram bollen på Daniel Ljung som tog emot innan han yttersidade vidare till Varmanen som slog ett rappt inlägg mot Niklas Söderberg vid första stolpen men en försvarare kunde nicka ut bollen över kortlinjen.

Första hörnan gick lågt och rensades direkt ut, men andra försöket blev farligare när Sebastian Hedlund kom bakifrån med fart och fick bra kraft i sin nick men satte den en bit utanför högra stolpen över ribban.

I 14e minuten kom så matchens dittills bästa läge när Bergmark Wiberg rullade en fantastisk boll genom backlinjen och Söderberg höll sig onside och gick rätt men sedan satte avslutet rakt på Bragemålvakten Frodig.

Två minuter senare bjöds vi på ett nytt exempel på hur Öster kan spela fint. Adolfsson lyfte en lång boll snett över hela plan på Lukas Bergquist, som tog ner med vänstern och direkt skarvade vidare med högern fram på Ljung som tog sig ner mot kortlinjen innan bollen gick bakåt via Bergquist till Daniel Seger som direktpassade fram till en fri Vladimir Rodic som försökte placera bollen vid högra stolpen men Frodig fick precis dit vänsterfoten och styrde undan.

I 20e minuten bjöds sedan Öster på ett läge när Camoes slog en alldeles för snål boll hemåt i plan och Söderberg påpassligt snappade upp den och hade chans att gå själv men saktade ner och tappade bollen till en hemåtjobbande mittback.

I 26e minuten ställde Brage om snabbt och borde kunnat hota, men nye Muhsins sistapass var inte på topp och Mattis Adolfsson kunde bryta och skapa en omställning som slutade med att Mörfelts skott täcktes ut till en högerhörna.

Halvtimmen in i matchen kunde det blivit farligt när Adolfsson slog en låg hård boll upp i plan på Söderberg som skarvade fram fint på Mörfelt. Yttern fick till ett hårt skott som Frodig inte kunde hålla men dessvärre fanns ingen rödblå framme på returen utan målvakten hann jaga upp bollen och dyka på den.

Även om Brage hade flyttat upp spelet mot slutet av första halvlek hade de inte hotat på allvar förrän fem minuter före paus då de bjöds på ett jätteläge. Ett missförstånd vid ett Österinkast på egen planhalva gav Tot Wikström bollen strax utanför Östers straffområde och ex-HBK:aren gjorde det mesta rätt när han tog in bollen i straffområdet innan han passade en fri Muhsin som kunde placera in ledningsmålet i vänstra burgaveln otagbart för Wallinder.

ANDRA HALVLEK

Efter paus dröjde det bara dryga minuten innan vi fick se ett bra kvitteringsläge. Lukas Bergquist lyfte in en lång frispark från vänsterkanten och Hedlund nådde först med pannan men Frodig var med och kunde stoppa nickstyrningen.

Därefter hade de flesta nog förväntat sig en jätteanstormning för att vända matchen, men trots fortsatt stort bollinnehav för Öster skapades det inte mycket i rena chanser.

Istället skapade gästerna ett bra läge i 50e minuten efter att nyss inbytte Kusu slarvat med bollen och gästerna kunde ställa om snabbt, men Brageanfallaren Camoes halkade i Östers straffområde och täckte ut Muhsins avslut till inspark.

I 55e minuten var det nära för Öster när Bergmark Wiberg lyfte in en bra boll från högerkanten mot bortre stolpen där Ljung var ytterst nära att nå den - och nog skulle haft straff för tröjryckningen som hindrade honom från att nå den - men en nicktouch av Söderberg framför mål hade ställt Ljung offside.

Två minuter senare var marginalerna verkligen inte med Öster när Mattis och Bragespelaren Jonsson sprang ihop halvmetern utanför straffområdet men domaren pekade på straffpunkten. Camoes var dock sportslig nog att dra straffen dryga metern över högra krysset så domslutet kom inte att påverka resultatet.

I 66e minuterna hade vi istället tur, när Adolfsson tappade bollen och Camoes var på väg att springa sig fri men Mattis rev nere honom. Det hade definitivt gått att argumentera för att det borde varit målchansutvisning på Österbacken men då det skedde på andra sidan mittlinjen nöjde sig domaren med att visa upp det gula.

19 minuter före full tid jobbade inbytte Theodor Johansson fram ett bra läge när han väggspelade sig in från sin vänsterkant och lyfte bollen mot bortre men Frodig nådde och kunde peta ut den till hörna. Hörnan nickades undan men både Mörfelt och Seger fick på tunga avslut som blockerades.

I 73e minuten väggspelade Johansson och Söderberg fint strax utanför Brages målområde men kom inte till avslut och istället kunde gästerna ställa om. Tot Wikström spelade upp bollen på Camoes som såg ut att ha tappat farten men sedan vände förbi Hedlund och dunkade in 0-2 vid första stolpen.

Elva minuter före full tid kom sedan ett bra reduceringsläge när Ljung stressade Brageförsvaret att tappa bollen i eget straffområde men en back hann fram och fick undan bollen i sista momentet. På plats såg det ut som han kapade Ljung först och Österspelarna ville förståeligt ha straff men domaren var obeveklig och på reprisbilderna är det svårbedömt.

Öster radade sedan upp ett par hörnor där Camoes bland annat nickade undan bollen på mållinjen och i nästa läge hann in och täckte undan Kusus hårda låga skott.

I näst sista minuten av ordinarie speltid nickskarvade Hedlund in bollen framför mål där Kusu fanns och gick omkull, men det såg billigt ut och domaren lät det bero.

På stopptid fick Ljung iväg ett skott strax utanför på en extremt svår volley och Söderberg bröstade ett inlägg mot mål sekunderna innan slutsignalen, men närmre än så kom vi inte och fick istället räkna in första hemmaförlusten i serien på 360 dagar.