Förlust trots heroisk insats

Trots en enorm uppförsbacke efter tre tidigt insläppta mål och en utvisning knappa timmen in i matchen fortsatte hela laget slita och ingen gav upp. Efter Lukas Bergquists reducering elva minuter före slutet blev det en riktig nervkittlare, men ett tröttsprunget Öster förmådde inte riktigt forcera in kvitteringen.

Byten:
30' Starke Hedlund (Rodic)
65' Ljung (Mörfelt)
69' Bladh Pijaca (Kusu), Thorisson (Varmanen)

Rött kort:
26 Aliev

FOYSTON OM MATCHEN:

"Jag vill framför allt tacka alla supportrar idag för det stöd vi får. Jag hoppas att vi visade att vi aldrig ger upp.
Vi skapade tre solklara lägen fast vi var en man mindre och trodde på att vi skulle kunna vända matchen och ge supportrarna det de förtjänar. Så ett stort tack till alla som var här och stöttade oss.
Vår första kvart var inte alls på den nivå vi vill och förväntar oss. Det är något som kan hända alla lag, även de bästa lagen i världen. Men om vi hade varit ödmjukare och vassare första femton är det här en match vi ska vinna.
Du vill kunna lita på domaren och att han har kontroll på matchen men vid flera lägen, som 3-0 där det är en klar block på Wiberg så är det inte konstigt att man blir lite uppjagad. Men det är vårt jobb att hålla frustrationen under kontroll och jag hoppas vi lärde oss något idag.
Vi är fortfarande ett lag som spelar bra fotboll och får inte låta oss definieras av en kvarts sämre nivå. Vi kan bara ta den här smällen och resa oss till nästa match.
Ser man till chanserna kunde vi ändå vunnit det här, hade bara den tidiga chansen i andra suttit tror jag vi hade vunnit, du ser efter Lukas mål hur det ser ut.
"

Mer statistik på förbundets matchsida och fotbollplay.

Se matchen i efterhand på Max/Discovery+

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

FÖRSTA HALVLEK

Det blev en tuff inledning på bortamötet i Helsingborg inför storpublik. Lagen hade bara hunnit känna på varandra när Loeper i fjärde minuten fick vinna boll väl enkelt mot ett högt stående Öster, kunde trycka sig runt Bergquist lite väl enkelt och rulla in bollen framför mål där både Svanbäck och Gigovic rusade på den, men Östers försvar agerade passivt och Gigovic till slut kunde rulla in ledningsmålet vid högra stolpen.

Där och då fanns ingen anledning till panik, vi har legat under och vänt förut, men mer oroande var problemen att ta tag i spelet. Bara två minuter efter målet kom ett nytt farligt bolltapp som borde blivit en farlig omställning men då valde skåningarnas högerytter att sakta ner och vända hemåt istället.

Istället kom nästa farlighet i åttonde minuten. Öster slog bort bollen strax utanför Helsingborgs straffområde och skåningarna vände snabbt. Läget borde dock varit över efter en lång lyftning som Kricak såg ut att ha kontroll på, men mittbacken föll och istället fick Olsson raka spåret upp längs vänsterkanten innan han rullade en fin boll in framför mål där två medspelare kom stormande och det var Loeper som kunde få foten på den och styra in 2-0.

Därefter fick vi så äntligen se lite av vad Öster kan, när man i tionde minuten snabbt passade runt bollen runt hemmalagets straffområde i en bra sekvens, där sistabollen förbi backlinjen mot David Seger tyvärr blev för hård och stack ut över kortlinjen.

18 minuter in i matchen skulle Helsingborg sedan jobba fram en hörna som skulle stå Öster dyrt. På en injobbad variant nickade Birkfeldt tillbaka en lång hörna in framför mål där Silverholt var först på den och nickade ner den nära högra stolpen. Robin Wallinder hann dit med foten och parerade men första intrycket från läktaren var att bollen tyvärr var över linjen, något som sedan bekräftades av assisterande som ju har bäst vinkel.

I ett läge där det nästan hade varit rimligast att braka ihop fullständigt valde Österspelarna istället an annan väg. I kombination med att hemmalaget blev lite bekvämare och försiktiga klev Öster uppåt. I 20e minuten slog Manasse Kusu en bra boll fram på Albin Mörfelt som nog försökte nå Alibek Aliev på bortre med sitt höga inlägg, men det blev istället en lurig lyftning mot bortre hörnet som Joelsson tvingades peta ut till hörna.

Två minuter (och flera Österhörnor) senare kom sedan reduceringen. Lagkapten Rodic lyfte in en hög boll från vänsterkanten som Adam Bergmark Wiberg nickskarvade ner framför mål där Aliev (som oavsett vad skåningarna tyckte var hårfint onside, Nilssons fot inne i målområdet upphävde offsiden) kunde dunka in bakom Joelsson.

Med en så pass snabb reducering väcktes hoppet hos både spelare och det stora bortaföljet, och bara minuten senare kunde det blivit farligt igen. Mörfelt petade fram bollen på Tatu Varmanen som var på väg in längs kortlinjen men Svanbäck kunde nå fram med foten och peta ut bollen till hörna.

Hörnan i sig rensades, men i andraläget lyfte Mörfelt en fin boll mot bortre stolpen där både Ivan Kricak och Mattis Adolfsson gick på den och såg ut att kollidera så ingen nådde bollen och den stack strax förbi vänstra stolpen.

I 26e minuten blev uppförsbacken så mycket brantare när Aliev satte in en tackling mot Rogne långt ifrån spelet, träffade försvararen med armbågen och fick syna det röda kortet.

Öster fortsatte ändå hålla i bollen och gick efter ett byte av Rodic mot Sebastian Starke Hedlund i 30e minuten över på en trebackslinje i vad som såg ut att vara en 3-5-1 uppställning med Bergmark Wiberg på topp.

Direkt efter bytet kunde Öster mycket väl fått en straff, när Bergquist lyfte in en lång frispark och Kricak gjordes ner på straffområdeslinjen, men domare Mattsson valde att ta för dn första stämplingen som skedde någon decimeter utanför linjen och det blev istället frispark i bra läge. Frisparken slog ABW hårt mot bortre men muren gjorde sitt jobb och styrde ut bollen till hörna.

Med fortsatt stort bollinnehav trots en man kort öppnade sig också Öster för kontringar, och i 38e minuten blev det farligt. Silverholt vann duellen mot Hedlund på en långboll och tog sig förbi, men Wallinder var ute bra och blockerade avslutet.

Med tre minuter kvar av ordinarie speltid före paus skapade lagen sedan varsin potentiell straffsituation. Först ut var Helsingborgs Svanbäck som tog sig in från vänster på en långboll men inte fick gehör efter att ha gått omkull i duellen med Kricak. Halvminuten senare tog Bergquist bollen efter en misslyckad brytning och var på väg in mot mål när han sprang på Olssons ben och föll men domaren ansåg att vänsterbacken sökte det och släppte spelet.

De sista minuterna före paus blev sedan händelserika. I 44e minuten vann Seger boll efter en HIF-hörna och spelade Kusu som slog en fin lång boll upp på Varmanen som ursnyggt bröstade fram boll och sprang sig till ett friläge men fick bollen lite långt från sig två bolltouch i rad och kom ur vinkel. Det höll ändå på att ge utdelning då högerbacken nerfifrån kortlinjen vallade bollen på en försvarare så den studsade förbi målvakten mot mållinjen men Birkfeldt hann fram och kunde stoppa den varpå Joelsson modigt plockade upp den.

Två minuter in på stopptiden rullade Seger ut en boll på Varmanen som tog sig fram och slog en låg hård boll in framför mål på Kusu som sprang ihop med Rogne och föll men inte fick domslutet med sig.

ANDRA HALVLEK

Efter paus dröjde det fem minuter innan Öster skapade sitt allra bästa läge att reducera. Bergmark Wiberg skickade en lång crossboll över nästan hela offensiva planhalvan som Varmanen sprang sig först på och med en touch styrde förbi sin försvarare inåt i plan till en helt fri Mörfelt som avslutade precis utanför vänstra stolpen.

Jämfört med första halvlek var hemmalaget betydligt noggrannare med att hålla i bollen själva efter paus, och Öster fick jaga betydligt mer. Helsingborg kom också till en del lägen, som Acquahs låga avslut i 65e som tvingade Wallinder att sträcka ut och en farlig låg hörna mot första stolpen två minuter senare.

Knappa kvarten före slutet satte Öster så in en sista slutspurt och var nära en reducering i 77e minuten när Seger slog en bra boll fram på Bergmark Wiberg som på något sätt slank genom HIF:s offsidefälla och blev helt fri med målvakten men Joelsson sprang ut bra och tvingade ABW att hasta iväg ett avslut som målvakten kunde parera.

I 79e minuten kom sedan istället reduceringen ur nästan ingenting. Bergquist fick bollen några meter utanför straffområdet och klippte till distinkt och satte bollen lågt vid vänstra stolpen.

Tre minuter senare var inhoppade Daniel Ljung alert när han sprang förbi en HIF-mittfältare på en snål passning och försökte med en snabb boll upp mot Bergmark Wiberg, men den blev lite för djup och stack över sidlinjen.

I 84e minuten skulle Bergquist nog haft frispark strax utanför straffområdet när han rundade Bergman och blev sliten väldigt hårt i tröjan, men domaren släppte fördel av boll och Lukas fick nöja sig med den hörna han istället jobbade fram. Den korta varianten till Bergmark Wiberg blev ändå rejält farlig när denne pricksköt mot bortre krysset och Joelsson bara precis kunde vifta iväg innan Adolfsson jobbade fram en nya hörna.

På hörnan blev det istället en farlig kontring där Loeper lyfte in en fin boll framför mål men Öster hade lite flyt då Acquah sparkade en stort hål i luften och helt missade bollen.

Öster fortsatte jaga en kvittering, men närmre än ett par frisparkar på stopptid kom man inte, och Helsingborg kunde till slut avgå med alla tre poäng.