Förlust i svängig match

Vi fick se något så ovanligt som en match med tre ansikten på Gavlevallen idag. Första dryga halvtimmen dominerade Öster fullständigt och borde fått med sig mer än Bergmark Wibergs 0-1. Efter utvisningen på Mattis Adolfsson i 34e minuten tog sedan Gefle över helt fram till paus och kvitterade. Andra halvlek var sedan ganska jämn chansmässigt, men Gefle gjorde ett sent mål och vi hade inte marginalerna på vår sida när ABWs fina frispark i sista sekunderna tog i stolpens insida men gick ut.

Byten:
46' Hedlund (Varmanen), Blad Pijaca (Bergquist)
75' Aliev (Hoel Andersen), Johansson (Petrovic)

Rött kort:
34' Adolfsson

Mer statistik på förbundets matchsida och fotbollplay. Se matchen i efterhand på Max/Discovery+.

FÖRSTA HALVLEK

Gefle har blivit Östers värsta bogey-team genom åren och de tre senaste matcherna hade vi bara tagit en poäng mot Gästriklänningarna. Det syntes direkt från start att dagens rödblå lag ville något helt annat och vi satte gasen i botten direkt. Redan efter 20 sekunder byggde man upp ett bra anfall men en lite för het Daniel Ljung sprang några decimeter offside.

Sedan såg det ut precis som förväntat, Öster trillade runt boll och Gefle försvarade sig kompakt och effektivt. I femte minuten jobbade David Seger fram en högerhörna som Lukas Bergquist serverade fint in framför mål men då hittade domaren en frispark för hemmalaget.

I nionde minuten såg spelövertaget ut att ge utdelning när Hoel Andersen spelade bakåt till Daniel Ljung som lyfte en fin boll från straffområdets yttre kryss mot bortre stolpen där Adam Bergmark Wiberg satte pannan till och nog trodde han hade spräckt målnollan men Österbekantingen Mathias Nilsson, ny i Geflekassen, hann ner men vänsternäven och fick undan bollen.

Två minuter senare skulle målet ändå komma och det var lite olikt hur Öster annars spelar. Nye Norrköpingslånet Kevin Höög Jansson (son till gamle Österstjärnan Jesper) lyfte en perfekt boll från egen planhalva upp på Bergmark Wiberg som tog ner bollen metern utanför straffområdet och avslutade iskallt genom att tunnla Nilsson till 0-1.

I 17e minuten såg det riktigt lovande ut när Seger hittade en bra boll ut på Petrovic, som såg ut att ha hållt i bollen någon sekund för länge men sedan gjorde sin Petar-grej och skapade en yta innan han spelade in bollen mot Hoel Andersen men försvaret var lite för kompakt och fick undan bollen.

Tre minuter senare slog ABW en bra boll in på Hoel Andersen, men norrmannen som var felvänd spelade vidare på Ljung som från bra läge avslutade en bra bit över.

I 27e minuten var vi nära att få sen en ny drömframspelning när Höög Jansson lyfte fram bollen på en helt fri Petrovic men passningen kom en halv sekund för sent och Petar hann springa offside och blev korrekt avblåst.

I 31a minuten ställde Öster om snabbt efter ett Gefleanfall, och Seger skickade en bra boll upp på högerkanten. Bergmark Wiberg missade mottagningen lite och fick bollen långt från sig, men hann ikapp den och hade bra löpväg fram mot mål när Friberg tokstämplade som flög flera meter men inte ens fick frispark med sig utan bara inkast.

I 34e minuten kom så en sekvens som skulle få stor påverkan på matchen. Gefleförsvaret rensade långt och bollen nickskarvades vidare mot Englund som vände runt fint och gick omkull i närkampen mot Adolfsson. Med helt fri löpväg mot mål hade domaren inte mycket val annat än att visa upp det röda kortet och skicka ner Mattis i omklädningsrummet.

Få hade nog väntat sig hur matchbilden skulle ändras efter utvisningen. Ett Gefle som tidigare knappt försökt hålla bollen tog över spelet samtidigt som Öster backade hem och släppte till mycket bollar.

Redan på frisparken direkt efter det röda kortet blev det stökigt när Englund gick in tufft och satte armbågen i bröstet på Wallinder, som oroade många när han blev liggande nån minut innan spelet kunde fortsätta.

Det omvända spelövertaget var sedan nära att ge utdelning i 42a minuten när Englund nådde högst på ett inlägg från högerkanten och nickavslutade från nära håll men Wallinder hann ner och föste undan bollen.

Sedan hade Öster lite oflyt när en hög rensning fastnade i vinden och Gefle kunde bita sig kvar. I 43e minuten vräkte sig Englund fram på ett inlägg och nickade bollen på en Österspelare, innan Hjelte kunde trycka in kvitteringen.

På stopptid tog Öster sedan tillbaka initiativet, men närmre än en nick över av Hoel Andersen sekunderna innan stopptidens slut kom vi inte.

ANDRA HALVLEK

Efter paus var hemmalaget fortsatt spelförande i egenskap av sitt numerära övertag men jagade inte alls lika frenetiskt som under sista tio minuterna av första. Öster kunde istället ganska komfortabelt försvara sig i det 3-5-1 man gått över till utan att släppa till några direkta farligheter.

Även om hemmalaget styrde spelet var Öster långt ifrån ofarliga. I 53e minuten tog Bergmark Wiberg upp bollen snabbt längs högerkanten och spelade inåt till Seger som tog ett snabbt avslut - eventuellt tänkt för styrning då Hoel Andersen höll sig på rätt sida och tog löpningen in för retur men skottet fastnade på siste försvararen.

De fem följande minuterna bet sig sedan Öster fast och spelade runt bollen bra runt Gefles straffområde, men kom inte närmre än två avslut täckta ut till hörnor. Halvtimmen före full tid hade också Seger ett bra avslut som styrdes på en back, men tyvärr gick i en prydlig båge till Nilsson.

I 66e minuten bjöds hemmalaget så på ett läge när Öster slarvade i uppspelet och Adrian fick bollen strax utanför straffområdet och hade Lundin, Englund och Hjelte med sig i bra positioner men valde att dra ett avslut hårt men rakt på Wallinder istället.

Knappa kvarten före full tid radade Öster sedan upp tre hörnor, där den mittre, styrd av Hedlund, tvingade Nilsson att göra en riktigt bra räddning. Här syntes det knappast att de rödblå var en man kort och vi fortsatte styra spelet. i 80e minuten styrdes ett inlägg i en lurig båge in framför mål och kunde blivit farligt men Nilsson gick ut bra och även om Aliev var först på bollen får målvakten frisparken varje gång i den duellen.

I 82a minuten fick Gefle sånär utdelning på de åh så tidsdödande långa inkasten från HBK-lånet Friberg, när ett långt kast från vänsterkanten nickskarvades mot bortre där Adrian hade mycket yta men Bergmark Wiberg hann mellan och kunde styra ut avslutet till hörna.

När man jagar så hårt med en man mindre öppnar man sig för omställningar, och i 86e minuten gjorde Anton Lundin - som blivit lite av en Österdödare med avgörande mål mot oss både i Brage -22 och Gefle -23 - ett mycket bra jobb ute till vänster när han hann ikapp bollen och rundade sin försvarare innan han lyfte en fin boll mot Hjelte som var helt fri och kunde trycka in ledningsmålet med pannan.

I den sjätte av fem stopptidsminuter (efter ett långt byte av hemmalaget) kom så en sista kvitteringschans och oj så nära det var. Raphael sparkade Hedlund i ansiktet fem meter utanför straffområdet och med perfekt ABW-läge var vi nog många som hoppades på en sen kvittering. Bergmark Wiberg steg fram och skickade bollen över muren mot högra krysset, men satte den nån centimeter för långt till höger och bollen gick i stolpens insida tillbaka in framför mål. Där fanns Bladh Pijaca och nickade men satte bollen för långt åt höger och Nilsson kunde ta den, samtidigt som slutsignalen gick.